Zυμαρικά

Ως ένα νησί βασισμένο κατά κύριο λόγο στην αυτάρκειά του, η Λήμνος έχει δύο διαφορετικά παραδοσιακά ζυμαρικά τα οποία και εξακολουθούν να παράγονται είτε στο κάθε νοικοκυριό είτε στις βιοτεχνίες, οπότε και μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί από καταστήματα με τοπικά προϊόντα. Από το αλεύρι και το σιμιγδάλι του σταριού Λήμνος, και Μαυραγάνι, παρασκευάζονται τα Φλωμάρια (χυλοπίτες) και ο Τραχανός (τραχανάς). Και τα δύο παρασκευάζονται σε μεγάλες ποσότητες και αποθηκεύονται για κατανάλωση το χειμώνα από τις οικογένειες. Τα ζυμαρικά αυτά κατασκευάζονται κυρίως το καλοκαίρι και παλιότερα, ελλείψει μηχανημάτων, η όλη διαδικασία γίνονταν ομαδικά: η γειτονιά μαζεύονταν και έφτιαχνε πρώτα της μίας νοικοκυράς, και έπειτα όλες βοηθούσαν ώστε να παρασκευαστεί για κάθε σπίτι η αναγκαία ποσότητα. Ακόμη και σήμερα αποφεύγεται η Παρασκευή ζυμαρικών τις τρεις πρώτες και τις τρεις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου καθώς σύμφωνα με την λαϊκή πίστη θεωρούνται αποφράδες ‘’Δρίμες’’. Πλάι στα φλωμάρια και τον τραχανό μπορεί κανείς να γευτεί τα ‘’αυτούδια’’ ή ‘’βαλάνες’’ ή ‘’μολιβούδια’’, φρέσκα ζυμαρικά που αφότου μαγειρευτούν σε καυτό νερό περιχύνονται με πετιμέζι (‘’μούστο’’) και μελίχλωρο τυρί. Παλιότερα μάλιστα το φαγητό αυτό θεωρούνταν η πληρωμή των εργατών στην διαδικασία του θερισμού.