Σησάμι

Το σουσάμι αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για το νησί της Λήμνου καθώς μαζί με το βαμβάκι αποτέλεσαν τα μόνα εμπορευματοποιήσιμα και βιομηχανικά προϊόντα τα οποία εξάγονταν σε πολύ μεγάλες, για το νησί και την εποχή, ποσότητες, την δεκαετία του 1950. Η τοπική ποικιλία ονομάζεται sesamum indicum και ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εξαιτίας του ανοιχτού καφέ χρώματός της. Η καλλιέργειά του είναι εξαιρετικά επώδυνη, μιας και οι ανάγκες του σε καλό, ψιλό χώμα και πολλά σκαλίσματα είναι αυξημένες. Η συγκομιδή του γίνεται το Σεπτέμβριο, και στήνεται σε περίτεχνες θυμωνιές, ‘’καβακαριές’’ όπως τις ονομάζουν στην κεντρική Λήμνο και αφού στεγνώσει ‘’τινάζεται’’ για να αποχωριστεί το κέλυφος από τον σπόρο, στην συνέχεια λιχνίζεται σε περιοχές με αέρα και καθαρίζεται προσεκτικά ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της άλεσης για την Παρασκευή ταχινιού (ολικής άλεσης) και σησαμέλαιου.