X

Όσπρια

Άφκος

Τα όσπρια ανήκουν στις λεγόμενες καλοκαιρινές καλλιέργειες του νησιού, στις ‘’αργασές’’, επειδή το χώμα προετοιμάζεται πολύ καλά πριν την σπορά, αργάζεται όπως λένε οι ντόπιοι περισσότερες από δύο φορές, που είναι και το συνηθέστερο για την καλλιέργεια των σιτηρών. Στην πλειονότητά τους τα όσπρια της Λήμνου είναι από τοπικές ή και ντόπιες ποικιλίες και βιολογικά, μιας και η παραγωγή προορίζεται κυρίως για αυτοκατανάλωση με ένα πολύ μικρό μέρος της να οδηγείται στα ράφια της αγοράς. Το χαρακτηριστικό των οσπρίων του νησιού είναι η χειρωνακτική εργασία που απαιτείται τόσο για την καλλιέργεια όσο για τον θερισμό και τον αλωνισμό τους. Η επιλογή των εδαφών για τη σπορά παίζει μεγάλο και σημαντικό ρόλο για το τελικό αγροδιατροφικό προϊόν, μιας και η τελική αξιολόγηση σχετίζεται τόσο με τη γεύση του μαγειρεμένου οσπρίου όσο και με το γρήγορο μαγείρεμά τους. Η ξηρική καλλιέργεια των λημνιών οσπρίων αφορά τα φασόλια (ασπρομύτικο Λήμνου και μαυρομάτικο), τις φασόλες, τα ρεβύθια, τα λούπινα (‘’λεμπνάρια’’), τον άφκο ( τη γνωστή φάβα και το λαθούρι, ποικιλία φάβας που έφεραν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία μαζί τους, αλλά και τα κουκιά. Η κάθε οικογένεια διατηρεί τους δικούς της σπόρους εδώ και αρκετές γενιές, τους οποίους κάθε πρώτο ή δεύτερο χρόνο ανανεώνει μέσω της σποράς σε διαφορετικά κάθε φορά κτήματα και εφαρμόζοντας την αμειψισπορά.