01. Το νησί
Η Λήμνος με μια ματιά
Η Λήμνος ανήκει στη νησιωτική Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου και βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της διαδρομής από το Άγιο Όρος στον Ελλήσποντο. Είναι το όγδοο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, με έκταση περίπου 478 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 17.000 περίπου κατοίκους. Η Λήμνος είναι ένας ενδιαφέρων τόπος, άνυδρος αλλά ταυτόχρονα γόνιμος, ημιορεινός αλλά και πεδινός, με πλούσια πολιτισμική δραστηριότητα και φυσική απλότητα.









Η Λήμνος έχει κηρυχθεί στο σύνολό της «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και πολλοί οικισμοί του νησιού έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί. Αν και τα επιφανειακά ύδατα είναι σχετικά περιορισμένα, υπάρχουν ορισμένα εποχιακά ρέματα και χείμαρροι που χρησιμοποιούνται για οικιακή και αγροτική χρήση.
Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς νησιωτικούς υγροτόπους της Μεσογείου απαντούν στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, στις λίμνες Αλυκή, Χορταρόλιμνη και Ασπρολίμνη. Ακόμη, η Λήμνος είναι ευρέως γνωστή για τα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα της, όπως τις ποικιλίες κρασιού καλαμπάκι και μοσχάτο, τα τυριά καλαθάκι και μελίπαστο, τα φασόλια (ιδιαίτερα την τοπική ποικιλία ασπρομύτικο), τον άφκο (τοπική ποικιλία φάβας), τα πεπόνια, τα σύκα, τις κολοκύθες, το γλυκάνισο, το θυμάρι, το μέλι, το σουσάμι, τα τοπικά ζυμαρι- κάφλωμάρια, τα παξιμάδια κ.λπ.
Τα λιγοστά δέντρα και οι απαλές κορυφογραμμές των λόφων επιτρέπουν στογεωργοκτηνοτροφικό μωσαϊκό να καθορίζει το χρώμα που κυριαρχεί στο νησί ανάλογα με την εποχή. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας καλύπτουν βοσκότοποι ή καλλιέργειες. Ωστόσο, καθώς οι σύγχρονες τεχνολογίες θέτουν νέους κανόνες ανταγωνισμού και μεταβάλλουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών, το γεωργοκτηνοτροφικό μωσαϊκό της Λήμνου σταδιακά αλλοιώνεται εξαιτίας της εγκατάλειψης παραδοσιακών πρακτικών προς όφελος άλλων δραστηριοτήτων.