Η αγροδιατροφική κληρονομιά

  • Σιτηρά

  • Όσπρια

  • Αμπέλι/Κρασί

  • Λαχανικά

  • Σησάμι

  • Σύκα

  • Τυροκομία

  • Ζυμαρικά

  • Σιτηρά

  • Όσπρια

  • Αμπέλι/Κρασί

  • Λαχανικά

  • Σησάμι

  • Σύκα

  • Τυροκομία

  • Ζυμαρικά

Γιαγιά στο χωράφι ανάμεσα σε βαρέλια

H Λήμνος αποτελεί ένα νησί που κατάφερε να συγκεράσει παραδόσεις, θρύλους και αγροδιατροφικές παραδόσεις από διαφορετικές περιοχές του ελληνικού χώρου: από τα παράλια της Μικράς Ασίας, από την Κωνσταντινούπολη και το σύμπλεγμα της Ίμβρου και της Τενέδου. Η παλιά, αν μπορεί να ονομαστεί έτσι, παράδοση του νησιού μπολιάστηκε με το μεράκι, την τεχνογνωσία και την ανάγκη της επιβίωσης των προσφύγων που διαδοχικά έφτασαν στο νησί ώστε να δημιουργηθεί εν τέλει ένα μωσαϊκό που  χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ποικιλομορφία.

Η μέχρι πρότινος απομόνωσή της βοήθησε στη διατήρηση της μοναδικής της ταυτότητας τόσο σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα, όσο και στην τοπική της κουζίνα, άμεσα συνυφασμένη με την βαριά εργασία στα κτήματα και τα ζώα. Έτσι, στη Λήμνο διασώθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός τοπικών ποικιλιών που καλλιεργούνται μέχρι και σήμερα στα εύφορα χώματά της, όπως τα καλοκαιρινά λαχανικά και φρούτα, αλλά και ένα πλούσιο σύνολο από παραδοσιακή γνώση διαχείρισης τόσο της παραγωγής όσο και της γης και των κοπαδιών της, που εξακολουθεί να μεταβιβάζεται διαγενεακά και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες της εποχής αλλά και της αγοράς, μιας και ένα μέρος της παραγωγής αυτής εμπορευματοποιείται και είναι διαθέσιμο στην τοπική αγορά.

Παρά το γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν δύο αμιγώς προσφυγικά χωριά που διατηρούν ανόθευτη την ταυτότητά τους, η Νέα Κούταλη και ο Άγιος Δημήτριος, μαζί με την δική τους τοπική κουζίνα και τις τεχνικές που κουβαλούν από τον τόπο που ξεριζώθηκαν, στο υπόλοιπο νησί υπήρξε μια πολύ μεγάλη κοινωνική  ζύμωση ώστε να καταλήξουμε στην  διαμόρφωση ενός τέτοιο συμπλέγματος που ενέχει στοιχεία από τις αρχικές περιοχές των προσφύγων με την ντόπια, παλιά- όπως συνηθίζεται να ονομάζεται- παράδοση, σε όλα τα επίπεδα της αγροδιατροφής εν γένει.

Η μέχρι πρότινος απομόνωσή της βοήθησε στη διατήρηση της μοναδικής της ταυτότητας τόσο σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα, όσο και στην τοπική της κουζίνα, άμεσα συνυφασμένη με την βαριά εργασία στα κτήματα και τα ζώα. Έτσι, στη Λήμνο διασώθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός τοπικών ποικιλιών που καλλιεργούνται μέχρι και σήμερα στα εύφορα χώματά της, όπως τα καλοκαιρινά λαχανικά και φρούτα, αλλά και ένα πλούσιο σύνολο από παραδοσιακή γνώση διαχείρισης τόσο της παραγωγής όσο και της γης και των κοπαδιών της, που εξακολουθεί να μεταβιβάζεται διαγενεακά και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες της εποχής αλλά και της αγοράς, μιας και ένα μέρος της παραγωγής αυτής εμπορευματοποιείται και είναι διαθέσιμο στην τοπική αγορά.

Παρά το γεγονός ότι στο νησί υπάρχουν δύο αμιγώς προσφυγικά χωριά που διατηρούν ανόθευτη την ταυτότητά τους, η Νέα Κούταλη και ο Άγιος Δημήτριος, μαζί με την δική τους τοπική κουζίνα και τις τεχνικές που κουβαλούν από τον τόπο που ξεριζώθηκαν, στο υπόλοιπο νησί υπήρξε μια πολύ μεγάλη κοινωνική  ζύμωση ώστε να καταλήξουμε στην  διαμόρφωση ενός τέτοιο συμπλέγματος που ενέχει στοιχεία από τις αρχικές περιοχές των προσφύγων με την ντόπια, παλιά- όπως συνηθίζεται να ονομάζεται- παράδοση, σε όλα τα επίπεδα της αγροδιατροφής εν γένει.

Προϊόντα Λημνίας Γης

Ζημαρικά μέσα σε ράφια
Ζημαρικά μέσα σε ράφια

Zυμαρικά

Τυριά σε ράφι
Τυριά σε ράφι

Τυροκομία

Σύκα ανοιχτά
Σύκα ανοιχτά

Σύκα

Συγκομιδή σησαμιού
Συγκομιδή σησαμιού

Σησάμι

Ντοματίνια πάνω σε δίσκο
Ντοματίνια πάνω σε δίσκο

Λαχανικά

Πλαγιά με αμπέλια
Πλαγιά με αμπέλια

Κρασί

Άφκος
Άφκος

Όσπρια

Χωράφι σιτηρών
Χωράφι σιτηρών

Σιτηρά

Εγγραφές σε εθνικούς καταλόγους

Ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων που παράγονται στο νησί είναι εγγεγραμμένα σε εθνικούς καταλόγους αλλά και χαρακτηρισμένα ως ΠΟΠ. Στα ΠΟΠ προϊόντα βρίσκουμε το ΚΑΛΑΘΑΚΙ ΛΗΜΝΟΥ  και όλα τα κρασιά που προκύπτουν από τις δύο κύριες οινοποιήσιμες ποικιλίες ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΛΗΜΝΟΥ, και ΛΗΜΝΙΟ Ή ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ. Ως προϊόντα ΠΓΕ  χαρακτηρίστηκαν πρόσφατα το ΑΡΝΑΚΙ και ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΛΗΜΝΟΥ,  ενώ μετά από συνέργειες του ΜedINA με την τοπική κοινότητα, εγγράφηκε στον εθνικό κατάλογο σπάνιων φυλών  το πρόβατο με την ονομασία ΟΡΕΙΝΟ ΛΗΜΝΟΥ.  Έχει εγγραφεί επίσης, με την βοήθεια των συνεργατών μας το ΑΣΠΡΟΜΥΤΙΚΟ ΦΑΣΟΛΑΚΙ ΛΗΜΝΟΥ  από τον Συνεταιρισμό Ατσικής Λήμνου, και το ΚΡΙΘΑΡΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ , με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την τοπική βιοποικιλότητα, οικονομία και γεωργοκτηνοτροφική ζωή των Λημνιών. Αποτελεί οπωσδήποτε ένα γερό πάτημα για να ασχοληθεί η νέα γενιά με τον πρωτογενή τομέα του νησιού. Τέλος, το MedINA  σε συνεργασία με τον όμιλο προστασίας περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικής ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ  ενέγραψε δύο στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο εθνικό ευρετήριο, την Παραδοσιακή γνώση που σχετίζεται με την παραγωγή του τυριού μελίχλωρο/ μελίπαστο Λήμνου(2020), και τις Μάντρες τις Λήμνου, ως ένα σύστημα διαχείρισης της πρωτογενούς παραγωγής (2021).

Πιστοποιημένα προϊόντα

Το σχήμα πιστοποίησης TERRA VITA  δημιουργήθηκε ως μία ανάγκη για ένα σύνολο παραγωγών του νησιού που εξακολουθούν να παράγουν με σεβασμό στο περιβάλλον και την πρώτη ύλη, και σχετίζεται τόσο με  την φυτική όσο και τη ζωική παραγωγή. Συμμετέχουν περίπου 10 μικροί παραγωγοί οι οποίοι παράγουν και καλλιεργούν μικρές ποσότητες τυροκομικών προϊόντων και σιτηρών και οσπρίων με πρακτικές όσο δυνατόν πιο φιλικές προς το περιβάλλον (Ελαχιστοποίηση άροσης, εφαρμογή γεωργίας ακριβείας, κανόνες ευζωίας κοπαδιού). Στο σχήμα συμμετέχουν επίσης και δύο μεταποιητικές μονάδες του νησιού μία για τα γεωργικά προϊόντα και μία για τα τυροκομικά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο ο παραγωγός πιστοποιείται για την πρακτική που χρησιμοποιεί για να παράξει, μια πρακτική που προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τα δεδομένα του σήμερα πατά γερά στην παραδομένη γνώση του χθες. Μέσα από το σύστημα πιστοποίησης αναδεικνύεται ο ρόλος της παραδοσιακής γνώσης και των ντόπιων ποικιλιών που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

Παλιό τετράδιο με τίτλο Συνταγές της μαμάς
Παλιό τετράδιο με τίτλο Συνταγές της μαμάς

Βιβλία μαγειρικής λημνιακής κουζίνας

Η πλούσια αγροδιατροφική παράδοση του νησιού αποτυπώθηκε εύγλωττα κατά καιρούς σε βιβλία τοπικής μαγειρικής. Με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο η προσφυγική κουζίνα αφομοιώθηκε από την παλιά ντόπια και δημιουργήθηκε ένα όμορφο κράμα που αποδίδει τον πλουραλισμό και την ποικιλομορφία των εδεσμάτων της Λήμνου. Το πρώτο βιβλίο μαγειρικής που εκδόθηκε ήταν της Ουρανίας Βαγιάκου : Συνταγές της Λημνιακής Κουζίνας (Ουρανία Βαγιάκου, Συνταγές της Λημνιακής Κουζίνας, (αυτοέκδοση), Λήμνος, 2001), ενώ ακολούθησε το Taste Lemnos, the book (Αλέξανδρος Παπανδρέου και Αλέξανδρος Αλέξάνδρου, Taste Lemnos, the book, Sydayes, Αθήνα, 2015, στο οποίο αποτυπώνεται όχι μόνο η μαγειρική της Λήμνου μέσα από συνταγές, αλλά γενικότερα η αγροδιατροφική εμπειρία που ταυτίζεται με το νησί και τους ανθρώπους του. Τέλος, το βιβλίο Ευωχία Λήμνου, της Σόφης Χαψή, Σόφη Χαψή, Ευωχία Λήμνου, Στεφανίδης, Αθήνα, 2021, έρχεται να φέρει την λημνιά αγροδιατροφή και μαγειρική ειδικότερα μέσα στην σύγχρονη κοινωνία και τις ανάγκες της. Πατώντας καλά στις παραδοσιακές συνταγές και την εποχικότητα των προϊόντων: γάλα, αυγά, χόρτα, κρέατα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί όχι μόνο να μαγειρέψει με βάση την διαθεσιμότητα των υλικών της κάθε εποχής, αλλά πολύ περισσότερο να κατανοήσει εις βάθος το ρόλο που παίζει η εποχή στην διατροφική συνήθεια των ανθρώπων μιας περιοχής.

Ζήσε την αυθεντικότητα... εξερεύνησε το ανεξερεύνητο!

Τα σημεία και οι διαδρομές που συμπεριλήφθηκαν στις θεματικές αγροδιατροφικές διαδρομές ήταν προτάσεις μελών της τοπικής κοινότητας της Λήμνου, και προέκυψαν από δύο συμμετοχικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν το χειμώνα του 2024. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για τη συμμετοχή και την πολύτιμη βοήθειά τους.

Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού – Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού και από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).

Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο

Επικοινωνία

Ζήσε την αυθεντικότητα... εξερεύνησε το ανεξερεύνητο!

Τα σημεία και οι διαδρομές που συμπεριλήφθηκαν στις θεματικές αγροδιατροφικές διαδρομές ήταν προτάσεις μελών της τοπικής κοινότητας της Λήμνου, και προέκυψαν από δύο συμμετοχικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν το χειμώνα του 2024. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για τη συμμετοχή και την πολύτιμη βοήθειά τους.

Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού – Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού και από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).

Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο

Επικοινωνία